در قرآن کریم به طور مستقیم به عقد موقت یا صیغه اشارهای نشده است، اما برخی از علما و مفسرین با استناد به آیات خاصی، مشروعیت ازدواج موقت را نتیجهگیری کردهاند. یکی از آیات مهم که در این زمینه مورد استناد قرار میگیرد، آیه 24 سوره نساء است. در این آیه به مسئله ازدواج و شرایط آن پرداخته شده و برخی علما از بخش خاصی از این آیه برای استنباط جواز ازدواج موقت استفاده کردهاند.
آیه 24 سوره نساء آیه عقد موقت:
"وَالمُحصَناتُ مِنَ النِّساءِ إِلّا ما مَلَكَت أيمانُكُم كِتابَ اللَّهِ عَلَيكُم وَأُحِلَّ لَكُم ما وَراءَ ذلِكُم أَن تَبتَغوا بِأَموالِكُم مُحصِنينَ غَيرَ مُسافِحينَ ۚ فَمَا استَمتَعتُم بِهِ مِنهُنَّ فَآتوهُنَّ أُجورَهُنَّ فَريضَةً ۚ وَلا جُناحَ عَلَيكُم فيما تَراضَيتُم بِهِ مِن بَعدِ الفَريضَةِ ۚ إِنَّ اللَّهَ كانَ عَليمًا حَكيمًا"
ترجمه آیه عقد موقت:
"و (حرام شده است) زنان شوهردار بر شما، مگر آنها که (در جنگها) به تصرف شما درآیند؛ این نوشته الهی است بر شما. و غیر از این زنان، (سایر زنان) برای شما حلال است که با اموال خود آنها را اختیار کنید، در صورتی که پاکدامن باشید و از زنا دوری کنید. و (زنانی را که متعه میکنید) به عنوان بهرهگیری موقت از آنها، مهرشان را به عنوان واجبی به آنان بدهید. و بر شما گناهی نیست در آنچه بعد از تعیین مهر، با یکدیگر توافق کردهاید. به درستی که خداوند دانا و حکیم است."
تفسیر آیه عقد موقت:
کلمه "استمتاع" در این آیه به معنای بهرهمندی و لذت بردن است و برخی مفسرین آن را به عقد موقت (متعه) تفسیر کردهاند. از این رو، این آیه به عنوان یکی از منابع مشروعیت ازدواج موقت در فقه شیعه مورد استناد قرار گرفته است. در این آیه به مهریهای که باید به زن داده شود نیز اشاره شده است، که این امر نشاندهنده این است که حتی در ازدواج موقت نیز پرداخت مهریه واجب است.
نتیجهگیری آیه عقد موقت:
با استناد به آیه 24 سوره نساء، بسیاری از علما و فقهای شیعه مشروعیت ازدواج موقت را نتیجهگیری کردهاند. اگرچه به طور مستقیم نامی از عقد موقت در قرآن نیامده است، اما از تعابیر و مفاهیم آیه میتوان جواز آن را برداشت کرد. مهمترین نکتهای که از این آیه به دست میآید، این است که در ازدواج موقت نیز رعایت حقوق زن، از جمله پرداخت مهریه، الزامی است.